Kuinka tukea pienyrittäjää, kun marraskuu on musta?

Ensimmäiseksi blogipostaukseksi olin ajatellut kirjoittaa positiivisen ja onnellisen kuvauksen yhden haaveen toteutumisesta ja jakaa kaupan syntytarinan. Ja vaikka tämäkin kirjoitus koskettaa samoja asioita, sävy tulee olemaan hieman erilainen.

Lähdin yrittäjäksi tälle alalle, koska halusin tuoda markkinoille vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita ja kauniita lastenvatteeita ja perheille suunnattuja lifestyle-tuotteita. Helpottaa sinuakin tekemään vastuullisia valintoja arjessa ja näyttää, että vastuullisuus ja esteettisyys voivat kulkea käsi kädessä. 

Halusin omalla pienellä panoksellani pyrkiä muuttamaan tätä alaa ja kannustaa kestävämpään kulutukseen siitäkin huolimatta, että Triplan fast fashion -ketjut takovat kultaa ja iso osa kaupan alan yrityksistä huolehtii vain omasta kassavirrastaan, eikä mistään muusta.

Kulunut kuukausi (marraskuu 2019) on kuitenkin ollut tuloksellisesti koko yrittäjyysaikani huonoin. Olen keikkunut välinpitämättömyyden ja paniikin rajoilla. Meinannut monesti heittää arvot romukoppaan, jotta tästä kuukaudesta jotenkin selviäisi.

Lehdet ovat täynnä kuvauksia pienyrittäjien tämänhetkisestä ahdingosta – ihanan Kaiku Kidsin Emmi kiteyttää aloittevelan yrittäjän tuntemuksia hyvin Kauppalehdessä. Postin lakko on ajanut etenkin pienet verkkokaupat todella ahtaalle, kun kuluttajat eivät vain uskalla tehdä tilauksia, vaikka toimivia kuljetusvaihtoehtoja olisikin saatavilla. Toivon kovasti, että lakossa päästään pian inhimilliseen ja molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, mieluiten ilman epäreiluja palkanalennuksia ja ennen kuin lakko kaataa pieniä yrityksiä.

Tähän päälle lähestyvä Black Friday on laittanut monelle kuluttajalle lopullisesti jarrut päälle, kun odotettavissa on huikeita alennuksia, jotka alkavat pahimmillaan jo viikon etukäteen. On hyvä asia, että ostamista vähennetään, mutta asiat menevät päälaelleen, jos tällaisessa tilanteessa vähätkin ostot keskitetään isoille toimijoille, joiden toiminnan vastuullisuus on useimmiten surullisella tasolla.

Kun pieni (ja vastuullisuuteen pyrkivä) yritys ei pysty (eikä ehkä arvopohjansa vuoksi edes halua) vastata tarjousprosentteihin tai volyymeihin, jää kuukausi auttamatta miinukselle. En halua syyttää tästä asiakasta, sillä ongelma on rakenteellinen ja kauppajättien synnyttämä, mutta nykypäivänä voimme vastuullisina kuluttajina vaikuttaa todella paljon erityisesti pienempien yritysten toimintamahdollisuuksiin.

Pyydänkin sinulta, ihana asiakas: tue pienyrittäjää, jos vain oma tilanteesi sen sallii. Puhu hänen puolestaan. Jos et voi ostaa, suosittele palveluita ja kerro muille hyvistä kokemuksistasi. Jaa pienyrittäjän some-sisältöä muillekin, kommentoi kuviin ja juttele, sillä se auttaa yrityksen näkyvyyttä. Mieti, voisitko ostaa edes osan joululahjoista pienyrittäjältä - iso jättikauppa ei juurikaan huomaa yhden asiakkaan katoa, mutta pienelle yritykselle joka ikinen asiakas on oikeasti merkittävä.

Ja vaikka Postin lakko jatkuu ja laajenee, etenkin kotimaan kuljetukset kyllä toimivat: Matkahuolto tekee hienoa työtä, jotta paketit liikkuvat ja suosittelenkin valitsemaan Matkahuollon tilauksesi toimittajaksi. Ja vielä yksi iso asia: korjaa vääriä mielikuvia siitä, ettei mikään netistä tilattu liiku ennen joulua. Kyllä liikkuu!

Kulunut kuukausi ja uhka lakon jatkumisesta ovat saaneet minut kyseenalaistamaan ja melkein unohtamaan syyt, joiden vuoksi aloitin. Kunnes tänään taas muistin ja palasin mielessäni alkuun. Tajusin, että näistä arvoista en voi joustaa. Mutta jos minulla ei ole taloudellisia toimintaedellytyksiä, en yrittäjänä myöskään pysty tarjoamaan sinulle vastuullisemmin tuotettuja tuotteita.

Siksi haluan käyttää tämän viikon ennen Black Fridayta siihen, että suosittelen teille sosiaalisessa mediassa ihania suomalaisia pienyrityksiä, jotta me kaikki voitaisiin toimia vielä ensi vuonnakin. Vinkkejä voit seurata helpoiten Instagramista tilien @birchesandwool ja @rouheaknits kautta - tervetuloa mukaan tekemään vähän valoisampaa marraskuuta!

Ja kun perjantai tulee, Birches & Wool viettää Bright Fridayta ja lahjoitan kaikista päivän aikana tehdyistä ostoksista 10% Hope Ry:lle. Tarjoan myös ilmaiset kuljetukset yli 20€ tilauksille.

Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti ja jaa sinäkin tuttujen pienyrittäjien sisältöä näinä päivinä <3

Lämpimin terveisin,
Pia
Birches & Wool + Rouheaknits 

 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.