Birches & Wool, kestävä kehitys ja verkkokaupan vastuullisuus

Minulle kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat erittäin tärkeitä osia omaa liiketoimintaa ja ensimmäiset lähtökohdat, kun valitsen tuotteita kaupan valikoimiin. En kuitenkaan tähän mennessä ole osannut avata tätä asiaa teille sen kummemmin. Siitä viestiminen on tuntunut vaikealta, sillä itsekin vasta opettelen näitä asioita. Mitä, jos joku sanoo, että olen ihan hakoteillä? Tai että toimintani vastuullisuuden eteen ei ole riittävää? Tai mikä pahinta: että teen jotain aivan väärin.

Pari kuukautta sitten lähdinkin hakemaan aiheeseen oppia ja itseluottamusta Karoliina Hovin (Hovi Creative) pitämästä koulutuksesta. Koulutus auttoi minua ymmärtämään, että on ihan ookoo, jos asiat ovat vielä kesken. On ihan ookoo kertoa, että näitä asioita teen nyt ja näitä asioita tavoittelen. Avoimuudella voin saada teiltäkin vinkkejä siihen, kuinka kaupan vastuullisuutta kannattaisi kehittää.

Koulutuksessa opin muun muassa, että kestävän kehityksen mukaisessa yritystoiminnassa tulee huomioida kolme osa-aluetta: ympäristövastuu (yrityksen toiminnassa otetaan huomioon ympäristölle aiheutuva kuorma ja pyritään minimoimaan se), sosiaalinen vastuu (yritys ottaa toiminnassaan huomioon tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja myötätunnon) ja taloudellinen vastuu (yritys huomioi toimintansa taloudelliset vaikutukset yhteiskunnassa, mutta myös pitää huolen omista taloudellisista toimintaedellytyksistä, jotta edellä mainitut voivat toteutua).

Näiden kolmen näkökulman kautta olen helpommin kyennyt näkemään oman yritystoimintani vaikutuksia. En vielä ole pitkällä varsinaisen vastuullisuustrategian luomisessa (olen vain yksi ihminen), mutta olen listannut alle asioita, jotka verkkokauppani toiminnassa koen tärkeinä.

1. Eettinen tuotanto koko tuotantoketjussa

Tämä on minulle ykkösasia, sillä uskon, että jokaisella ihmisellä on oikeus työhön, jolla on mahdollista elättää itsensä ilman köyhyyttä. Lisäksi työolojen tulee olla turvalliset kaikin tavoin, jotta ihminen pysyy niin fyysisesti kuin henkisestikin terveenä. Ihmiset, joilla on perustoimeentulo turvattu, pystyvät tekemään niin omaa elämäänsä kuin maapalloa koskien kestävämpiä valintoja.

Tällä hetkellä minulle ainoa tapa varmistua tästä on luottaa vaatevalmistajien maineeseen ja heidän omaan viestintäänsä aiheeseen liittyen. Merkit, joiden kanssa työskentelen, ovat lähtökohtaisesti verrattain avoimia tuotantoketjunsa suhteen, sillä heillekin eettinen tuotanto on keskeinen arvo.

2. Materiaalien luonnollisuus

Tällä hetkellä suurin osa kaupan tekstiileistä ja asusteista on valmistettu puuvillasta, ja tästä iso osa luomupuuvillasta. Mukana on myös pellavaa, villaa ja jonkin verran myös muita materiaaleja. Pyrin valitsemaan mieluummin esimerkiksi 100% puuvillaa kuin sekoitemateriaaleja lähinnä kuitujen potentiaalisen uusiokäytön helpottamiseksi. Joissain tapauksissa painotan kuitenkin tuotteiden eettistä alkuperää ja valmistajien toimintamallia materiaaleja enemmän.

Tulevaisuudessa haluaisin lisätä pellavan, villan ja kierrätyskuitujen määrää kaupan valikoimissa. Pellavan kasvatuksessa tarvitaan vähemmän vettä ja torjunta-aineita, mikä tekee siitä monella tapaa puuvillaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

3. Pakkausmateriaalit

Pakkausmateriaalit ovat pääosin kierrätettäviä: Postituspussit, silkkipaperi ja paperinauha sopivat kaikki kartonkikeräykseen. Niitä voi myös käyttää itse uudelleen askarteluissa ja pakkausmateriaaleina.

Pyrin tällä hetkellä käyttämään kaikki vanhat "tavalliset" läpinäkyvät teipit pois, minkä lisäksi käytän washi-teippejä.

Pienempien lähetysten osalta haluan vuonna 2020 siirtyä käyttämään biohajoavia postituspusseja.

4. Logistiikka

Erityisesti logistiikan osalta verkkokaupan ekologisuudessa on kehitettävää (toki ihan maailmanlaajuisestikin). Tämä tuntuu olevan kaksiteräinen miekka: taatakseni nopeat toimitukset ja hyvän asiakaspalvelun saatan välillä huomata kuljettavani vain yhtä lähetystä kuljetusyhtiölle, mikä ei ole päästöjen kannalta kestävää. Kesäisin pyrin tekemään matkan pyörällä, muuten käytän autoa. Aina kun mahdollista perheen ruokaostokset tehdään samalla reissulla, mikä hieman kompensoi. Ehkä sinäkin teet asiakkaana samoin hakiessasi lähetyksiä?

Osaatko vinkata, millä muulla tavoin logistiikan aiheuttamaa kuormaa voisi vähentää? Olisiko sinulle asiakkaana hyväksyttävää, jos toimitukset lähetettäisiinkin esimerkiksi kolmena päivänä viikossa, jotta ajaminen edes-takaisin vähentyisi? Entäpä voinko vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun luovutan lähetykset eteenpäin?

5. Tuotevalikoima, kausivaihtelut ja usko kulutuskäyttäytymisen muutokseen

Iso osa Birches & Wool verkkokaupan vastuullisuudesta liittyy siihen, mitä tuotteita ostan kauppaan erityisesti niihin aikoihin, kun isoissa kaupoissa varaudutaan esimerkiksi Black Fridayn tai joulun kaltaisiin kulutusjuhliin. Meiltä ei tule löytymään "jouluvaatteita", "jouluasusteita" tai tuotteita, joita on euron kuvat silmissä ostettu lainarahalla, koska "tää on tän vuoden BF hitti".

Sen sijaan meiltä löytyy vastuullisesti valmistettuja ja kauniita tuotteita jokapäiväiseen elämään, tarpeellisia asioita, ihania juttuja, joilla on tarina. Meiltä löytyy "pyhävaatteiksi" soveltuvia tekstiilejä, jotka kuitenkin solahtavat luontevasti myös päiväkotiin. Uskon, että me olemme matkalla kohti järkevämpää aikaa, jossa lahjaksi voi antaa vaivalla metsästettyjä second hand -aarteita, eettisesti tuotettuja designvaatteita ja uskomattoman taitavien käsityöläisten valmistamia koriste- ja käyttöesineitä.

Tähän samaan teemaan liittyvät myös alennusmyynnit. Aihe on kuitenkin niin laaja, ja pienyrittäjän kannalta rehellisesti sanottuna niin vaikea, että haluan kirjoittaa siitä erillisen tekstin. Jos haluat auttaa, kuulisin mielelläni teidän ajatuksianne alennusmyynneistä. Plussat ja miinukset, ajoitukset ja kaikki kiinnostaa asiakkaan näkökulmasta, joten kerro ihmeessä mielipiteesi: alennusmyynnit - hyvä vai paha?

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.